De Nieuwe Kerk Amsterdam opent in het najaar van 2018 de tentoonstelling 'Het leven van Boeddha, het pad naar nu'. Een schat aan millennia-oude objecten en hedendaagse kunst gaan elkaar in de tentoonstelling afwisselen. Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018, maar allen hebben te maken met het verhaal en de lessen van de Boeddha zelf. Kom langs en voel je helemaal zen.
De Boeddha is niet een sprookjesfiguur uit de Boeddhistisch mythologie maar een echt persoon. Hij werd geboren als de rijke prins Siddhartha Gautama in de vijfde eeuw voor Christus, maar nadat hij de armoede en het lijden zag van de mensen buiten zijn paleis, veranderde hij zijn leven radicaal. Hij besloot zich van alle aardse rijkdommen te ontdoen en zich alleen te richten op spirituele ontwikkeling. Deze fases in zijn leven - zijn geboorte, de grote ommekeer, de verlichting, de leerrede en zijn dood - staan aan de bron van het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling.
Verlichte kunst uit de hele wereld
De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door een bewustwording van het hier en nu. Daarom hebben de tentoonstellingsmakers ervoor gekozen ook het ‘nu’ te vertegenwoordigen, met werken van 13 bekende kunstenaars. Een van de iconische bomen van Ai Weiwei zal een centrale plek krijgen, naast kunst van onder meer Yoko Ono, Kohei Nawa en Salvador Breed.
De tentoonstelling is ontwikkeld door de conservatoren van De Nieuwe Kerk Amsterdam en co-curator Siebe Tettero. Met de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK), die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, wordt nauw samengewerkt. Naast kunst uit de rijke collectie van het VVAK zelf, geven ook het Rijksmuseum, het Nationaal Museum van Wereldculturen, het Victoria and Albert Museum in Londen en privéverzamelaars genereus bruiklenen.
Het leven van Boeddha, het pad naar nu loopt van 16 september 2018 tot en met zondag 3 februari 2019. Klik hier voor meer informatie.